donderdag 23 februari 2012

Woensdag, 22 februari 2012

Deze ochtend werden we bij Beryl op school verwacht. Ze werkt op het secretariaat van de Wes-Eind Primer Skool in Fransschoek, één van de zeldzame gratis scholen in Zuid-Afrika. In België zijn alle scholen gratis, dat moet van de minister. Maar in Zuid-Afrika moet je meestal betalen voor de school van je kinderen, en niet weinig ook. Maar deze school is dus wel gratis en er komen bijna alleen maar heel arme kinderen.  Daarom krijgen de kinderen er ook elke middag een gratis warme maaltijd, want anders zouden ze helemaal geen eten krijgen, want hun ouders hebben daar geen geld voor.

We kregen een interessante rondleiding van Beryl. De kinderen op school zagen er erg flink uit, ook al zitten ze in erg grote klassen. Op de foto zie je het eerste leerjaar met 44 leerlingen! Als je goed kijkt op een andere foto, zie je ook een jongen op blote voeten. Stel je voor: naar school op blote voeten, onze juffen zouden nogal kijken! Waarschijnlijk heeft deze jongen geen geld voor schoenen, maar ik zag ook al rijke kinderen op weg naar school op blote voeten. Blijkbaar lopen Zuid-Afrikanen erg graag blootvoets rond.

Na de rondleiding namen we afscheid van Beryl en vertrokken we voor een erg lange rit naar Oudtshoorn door de Kleine Karoo, een heel droog maar prachtig weids berglandschap. Papa reed weer heel vlot, maar af en toe iets te vlot naar mama’s zin. Toch kwamen we veilig aan in Oudtshoorn. Oef!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten